Rady

Upravte svůj interiér snadno a rychle

Upravte svůj interiér snadno a rychle

Podle nezávislých anket je pouze třetina lidí v naší republice spokojena se vzhledem a stavem svého bydlení. Zbytek populace se raději vyhýbá pozvat přátele na návštěvu do svého soukromí.

Náš nábytek nám připadá zastaralý, kuchyně a koupelna neodpovídající novým trendům. Také se většinou omlouváme, že není dokonale uklizeno, není delší dobu vymalováno, zdi jsou popraskané a křivé, atp.  Po návštěvě v jiném, „hezčím“ domě máme tendence sjednat nápravu. Možná to vyplývá z mentality, Češi jsou prý často nespokojeni. Ale upravené a příjemné bydlení je možné s trochou snahy vytvořit a svůj negativní postoj změnit. A pokud si větší část zrenovujete sami, radost bude o to větší.

Starší nábytek nepatří do kontejneru

Někdy stačí málo a nemusíte vyčerpat na drobné úpravy celé své konto. Jen se předem rozhodněte, do jakého barevného tónu chcete místnost stylizovat. Nábytek, stěny, stropy, podlaha – vše by mělo k sobě barevně ladit. Starý koberec můžete vyměnit za linoleum s imitací. Dnes je na trhu výběr mnoha variant, vypadají věrohodně a za dobrou cenu. Navíc umyvatelná podlaha se lépe udržuje a pro alergiky a astmatiky je vhodnější. Nábytek, který vyšel z módy, se dá upravit snadno. Několik plechovek balakrylu, před natíráním povrch lehce obrousíte, třeba smirkovým papírem – pokud se jedná o dřevo. Skříňku z dřevotřísky je možné oblepit samolepící tapetou – některé jsou velmi působivě. V prodejnách výtvarných potřeb nabízí různé šablony. Drobný ornament v pastelové barvě na např. bílé komodě promnění  kousek po babičce k nepoznání.

I starší židle jdou natřít a přečalounit. Sedáky s trochou šikovnosti zvládnete i sami. Mnohdy drahá, nová židle nevydrží  sloužit tolik let, jako starší tonetka. Dříve se nábytek vyráběl poctivěji a proto se ho zbytečně nezbavujte. Drobné doplňky k interiéru se dnes pořídí za pár korun. I maličkosti mohou přispět k příjemnému interiéru.

Plastové palubky – rychlá změna k lepšímu

Jak opravit starý popraskaný strop a nerovnosti na stěnách, například kolem schodiště? Vyzkoušejte plastové palubky. Na zeď nejprve připevníte dřevěné lišty – tím můžete vyřešit nerovnosti  –  na ně pak palubky, které mají systém pero-drážka. Montáž není náročná pro šikovného kutila. A chcete-li změnu radikálnější, vyzkoušejte tímto způsobem například stropní podhledy. Plastové palubky jsou i po letech upravené, hned tak jejich barva nevybledne  a snadno se udržují.

Nebojte se úprav, vaši přátelé snahu a originalitu ocení.

Související článek: Jak upravit nevzhledné zdi.

 

  • Přečteno: 3406

Katogorie

  • Úvod
  • Styl
  • Bydlení
  • Technika
  • Nápady
  • Příběhy