Rady

stroje

Jednoúčelové stroje

Na rozdíl od univerzálních strojů jsou jednoúčelové stroje obvykle navrhovány a vyráběny přesně podle potřeb konkrétního zákazníka.  Mohou to být jak stroje samostatné, tak i speciálně navržené součásti velkých montážních linek. Uplatnění najdou ve všech průmyslových oborech. Nejčastěji firmy kombinují klasické sériové stroje s jedním či dvěma speciály tak, aby byla každá výrobní linka co nejefektivnější.

Nejčastěji jsou jako jednoúčelové stroje dodávány montážní automaty pro elektrotechnické, automobilové, chemické, zdravotnické a další firmy. Jako speciálně navržené mohou být i svařovací stroje jak pro klasické, tak pro laserové sváření, lisovací stroje (hydraulické lisy, pneumatické lisy a další typy lisů), stroje na podávání nejrůznějších dílů a jejich třídění (např. vibrační podavače, lineární lištové podavače, separátory pružin, rotační třídiče atd.), nebo testovací stroje pro kontrolu nejrůznějších parametrů (kamerové a optické testery, hlukové testovací stanice, kontrolní měřící stanice a mnoho dalších).

Dřevoobráběcí stroje

Jednoúčelové stroje ale najdou uplatnění také v dřevařském průmyslu. Jednoúčelové dřevoobráběcí stroje jsou vyráběny jak pro nábytkářské, tak pro jiné dřevozpracující firmy. Patří k nim například specializované vrtačky, brusky (například bruska profilových lišt), montážní stroje a další výrobní zařízení, jako třeba olepovačka polodrážek dveří. Rovněž tato zařízení jsou vyráběna přímo na míru objednatele a mohou být používána jak samostatně, tak v rámci výrobních linek.

Další dřevoobráběcí stroje jsou dodávány většinou tak, že se dají přizpůsobit potřebám dané výroby, respektive nastavit dle konkrétního výrobku. Jsou to například formátovací pily, pásové a další druhy pil, různé typy frézek (spodní, srovnávací, tloušťkovací…), brusky, vrtačky, olepovačky a další stroje.

Související články:

Jednoúčelové stroje nejsou zbytečný luxus

jednoúčelové stroje, stroje

  • Přečteno: 1456

Katogorie

  • Úvod
  • Styl
  • Bydlení
  • Technika
  • Nápady
  • Příběhy