Rady

Renesance kachlových kamen

Renesance kachlových kamen

S příchodem podzimních měsíců často přemýšlíme, jestli správně a efektivně vytápíme obytné místnosti, ve kterých žijeme, kolik financí budeme potřebovat pro letošní topnou sezonu, o kolik se zvýší cena elektřiny a plynu, apod.

Pokud bydlíme v rodinném domě, můžeme přemýšlet i o novém způsobu vytápění. Spíš řekněme „starém“ způsobu vytápění v „novém kabátě“. Podobný systém totiž používali už Římané.

Při návštěvě zámků často obdivujeme nádherně postavená historická kachlová kamna. Běžně se od 15. století používala k vytápění téměř všude. V chudých chalupách byla v jednodušším provedení, ale systém přikládání a topení byl stejný jak na zámku, tak v podzámčí.

Jak je možné, že kachlová kamna získávají stále větší popularitu?  

Čím dál častěji se používá k topení dřevo – ekonomicky i ekologicky vhodná varianta. Nové technologie spalování, kterými jsou samozřejmě kachlová kamna vybavena, je využijí téměř beze zbytku. A tak se nemůžeme divit, že krásná kamna obložená kachlemi zažívají renesanci. Výsledkem je totiž topení pomocí tepelných vln – sálavé teplo. Pro naše zdraví je rozhodně šetrnější, nevíří se prach, v místnostech není vysušený vzduch. Na to, aby bylo v místnosti příjemné klima, nepotřebujete rozpálené radiátory. Teplo sálá po celé ploše kamen bez přemrštěně vysokých teplot.

Nezávislé vytápění vám zaručí kachlová kamna

I v době dnešních moderních technologií, globalizace a počítačového věku je dobré být nezávislý na plynu a elektřině – alespoň při vytápění. Historií prověřený jednoduchý způsob topení, kdy se spálí dřevo v kamnech, je i pro současného člověka dostačující. Kamna svým systémem tahu udrží energii, nevypouští teplo „komínem“, ale vyhřívají  i když už topivo nehoří. Pokud jsou kachlová kamna dobře navržena a postavena, dokáží vám úsporně a dostatečně vytopit bytové prostory. 

A ještě jeden důležitý faktor: kachlová kamna jsou krásná. I přes vyšší pořizovací náklady se vám vyplatí. Specializované firmy z kamnářského cechu vám vyrobí kachlová kamna přímo pro vás. A těšit se z nich mohou i další generace vaší rodiny.

Související článek: Čas dozrál pro kachlová kamna

Renesance kachlových kamen 

 

  • Přečteno: 2258

Katogorie

  • Úvod
  • Styl
  • Bydlení
  • Technika
  • Nápady
  • Příběhy